Blckbx

Euroforie deel 1: de introductie van de euro – Paul Buitink in gesprek met prof. Arjo Klamer

Met torenhoge schulden en een gierende inflatie nemen de tegenstellingen in Europa met de dag toe. Tegelijkertijd wordt de roep om eenheid steeds groter. Volgens sommigen biedt de invoering van de digitale euro een uitkomst, maar het gevaar van financiële censuur ligt daarmee op de loer. En hoe stabiel is eigenlijk de basis waarop die digitale munt gestalte moet gaan krijgen?

Bedrijfseconoom Paul Buitink gaat op zoek naar antwoorden. Hij maakt voor blckbx een drieluik over de euro: over het verleden, het heden en de toekomst. Voor dit eerste deel gaat hij in gesprek met prof. Arjo Klamer, hoogleraar Culturele Economie. Hij is één van de bekendste en meest consistente eurocritici van Nederland.

Twintig jaar geleden werd de euro ingevoerd. Buitink bespreekt met Klamer hoe het maatschappelijke klimaat er destijds uitzag in Nederland. Klamer voorzag al in de jaren ‘90 dat de euro een onhoudbaar project zou worden. In 1997 ondertekende hij met zeventig andere economen een manifest tegen de komst van een Europese munt.

Er was een brede wetenschappelijke consensus dat het economisch onverstandig was om de euro in te voeren. Onder druk van de Frans-Duitse as en de lobby van grote bedrijven werd de munt toch ingevoerd. Nederlandse politici lieten het gebeuren, ondanks dat ze zich off the record vaak uitspraken tegen de euro.

Klamer legt uit waarom de euro zonder politieke unie niet mogelijk is en op de lange termijn gedoemd is om te mislukken. Het is een splijtzwam die zowel mensen als landen uit elkaar drijft. Klamer ziet liever een wereld waarin er verschillende munten zijn voor verschillende doeleinden.

Volg Het Andere Nieuws nu via Signal: https://signal.group/#CjQKIM1nl2X7j2IR14jVOIoymzMQ7MhrTepl1tHa6sY9iGAeEhAtOxM8SH-WeeuU430-wvSe

(Visited 591 times, 1 visits today)
Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *