Overige

Docu: De vreemdste bouwwerken van het oude Peru – Nederlands ondertiteld


In 1911, tijdens een expeditie in Peru, stuitte ontdekkingsreiziger Hiram Bingham op Machu Picchu en herontdekte de oude stad na 500 jaar in de vergetelheid te zijn geraakt. In het midden van de jaren 1920 waren militaire en commerciële piloten die over het zuidelijke deel van het land vlogen de eerste moderne mensen die de majestueuze Nazca Lijnen zagen, dankzij de opkomst van de luchtvaart.

Deze twee Peruaanse archeologische vindplaatsen staan wereldwijd hoog aangeschreven. Dankzij hun ontzagwekkende en iconische schaal en grootsheid zijn ze zelfs uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed. Peru heeft echter nog veel meer fascinerende historische locaties, hoewel deze minder populair zijn bij toeristen. Deze omvatten de Kasma-lijnen, het tempelfort van Chanquillo, de geogliefen van Lima en Piquillacta, een van de belangrijkste archeologische complexen ter wereld.

Hoewel ze niet zo populair zijn bij toeristen, zijn deze andere archeologische vindplaatsen net zo mysterieus, ontzagwekkend en zo grootschalig gebouwd dat moderne architecten en ingenieurs geïntrigeerd zijn door hoe de oude Peruanen dit voor elkaar kregen.

Hoewel niet zo indrukwekkend als de Nazca-lijnen, wijst de ontdekking van de Kasma-lijnen erop dat dit gebied ooit een centraal sociaal en administratief centrum was, met als middelpunt Sechin Alto, een enorm architecturaal complex dat meer dan 1000 jaar voor de piramides in Egypte werd gebouwd. Hoewel het exacte doel onduidelijk is, zijn er aanwijzingen dat Sechin Alto een medisch of chirurgisch centrum kan zijn geweest vanwege de vele stenen gravures die lichaamsorganen afbeelden.

Chanquillo, aan de andere kant, is een ander monumentaal bouwwerk in de Peruaanse kustwoestijn. Het bestaat uit een fort en wat wordt verondersteld een observatorium te zijn, te herkennen aan de Dertien Torens. Dit is een reeks granieten torens van twee tot zeven meter hoog, op een afstand van precies vijf meter van elkaar, daterend uit ongeveer de 4e eeuw voor Christus.

Aan de oostelijke rand van de drukke hoofdstad Lima werden de Canto Grande geogliefen bij toeval ontdekt door een vliegtuig. Helaas hebben de snelle stedelijke bouw en industrialisatie de meeste van deze geogliefen vernietigd. De overgebleven geogliefen bevinden zich op hoger gelegen grond. Ze bestaan uit een trapeziumvormige tekening, een stevige rechthoekige strook van 135 meter met verspreide groeperingen van enkele of grote stenen. En ondanks het gebruik van dezelfde constructiemethoden als de Nazca lijnen, werden deze geogliefen 2000 jaar voor Nazca gemaakt. Ondanks de enorme inspanningen om deze structuren te bouwen, moet hun primaire doel nog steeds worden opgehelderd.

Tot slot mag je tijdens je reis naar Peru Piquillacta, vlakbij Cusco, niet missen. Het werd rond 800 na Christus gebouwd door het mysterieuze Wari volk en kan alleen goed worden bekeken vanaf grote hoogte. Gebouwd in een gebied met extreme hoogteverschillen, hebben de bouwers het toch perfect gebouwd. Het bevat meer dan 700 kamers, precies in elkaar gebouwd, met behulp van graniet en extra arbeid en materialen die de bouw van de Grote Piramides evenaren.

Peru heeft echt een schat aan oude vindplaatsen naast Machu Picchu. Hopelijk zullen er voortdurend archeologische inspanningen worden geleverd om hun mysteries te bestuderen en te ontrafelen.

Geregisseerd door: Igor Aleksejev

Meer docu’s met Nederlandse ondertiteling? Op Het Andere Nieuws staan er inmiddels ruim 400! (Klik op de afbeelding)

 

Waar kun je Het Andere Nieuws volgen?

Natuurlijk op ons eigen censuurvrije media platforms:

Vriendenplek

FriendsPlace International

Facebook

Facebook Backup

X

Gettr

MeWe

Signal – kanaal 1

Signal – kanaal 2

Telegram

Wil je als organisatie, website of als vrije journalist ook deel uitmaken van het tegengeluid? Sluit je aan bij de Vereniging voor Vrije Journalisten. Meer dan 90 vrije media gingen je al voor. Meld je aan! https://vvj.nu/

Het Andere Nieuws is mede mogelijk gemaakt door:

&

&
(Visited 598 times, 1 visits today)