Blckbx

Euroforie deel 2: de euro als motor van ongelijkheid – Paul Buitink in gesprek met Ewald Engelen

De euro zou moeten werken als bindmiddel maar is geworden tot een splijtzwam die in Europa sommige groepen voorspoed brengt en andere op achterstand zet. De oorlog in Oekraïne wordt aangegrepen door politici om nog meer eenheid af te dwingen. Ondertussen neemt de ECB een vlucht naar voren door een nieuwe digitale euro te ontwikkelen en bereikt de inflatie recordniveaus. Hoe lang kunnen we nog voortmodderen en wat zijn de alternatieven?

Bedrijfseconoom Paul Buitink gaat op zoek naar antwoorden. Hij maakt voor blckbx een drieluik over de euro: over het verleden, het heden en de toekomst. Voor het eerste deel ging hij in gesprek met Prof. dr. Arjo Klamer, hoogleraar Culturele Economie. In dit tweede deel van Euroforie praat Paul Buitink met financieel geograaf Prof. dr. Ewald Engelen, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, over het heden en de voor- en nadelen van de euro voor verschillende groepen in de samenleving.
Het heden Engelen staat nogmaals stil bij de invoering van de euro en benadrukt hoe er Nederlandse koopkracht is geofferd ten behoeve van het grootbedrijf. Vervolgens legt hij uit hoe grote bedrijven met name in oord-Europa hebben geprofiteerd van een te lage euro en hoe arbeiders in heel Europa er last van hebben gehad. In plaats van convergerend werkt de
euro divergerend en zijn landen economisch uit elkaar gegroeid. Cultureel zijn de verschillen te groot, wat ten volle tot uitdrukking kwam in de Griekse crisis van 2015. Het democratische tekort binnen de euro is groot meent Engelen. Landen kunnen niet devalueren hetgeen ze kwetsbaar maakt. Engelen pleit voor het invoeren van parallelle munten naast de euro om zo, als land, weerbaarder te zijn en je eigen balans in te kunnen zetten bij een crisis. In deel 3 zullen alternatieven verder worden besproken met een aantal politici.

 

 

(Visited 393 times, 1 visits today)
Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *