Euroforie deel 3: Pepijn van Houwelingen en Paul Buitink over de toekomst van de euro
In dit laatste deel van het drieluik over de euro gaat Paul Buitink in gesprek met Pepijn van Houwelingen, FVD-woordvoerder financiën in de Tweede Kamer. Zij richten de blik op de toekomst: is de euro nog te redden, of is het tijd om na te denken over alternatieven?
Bedrijfseconoom Paul Buitink gaat op zoek naar antwoorden. Hij maakte voor blckbx een drieluik over de euro: over het verleden, het heden en de toekomst. Voor het eerste deel ging hij in gesprek met prof. dr. Arjo Klamer, hoogleraar Culturele Economie. Voor het tweede deel besprak hij het heden met financieel geograaf prof. dr. Ewald Engelen. In dit slotstuk bespreekt Buitink met Pepijn van Houwelingen wat de opties zijn voor de toekomst.
Met een torenhoge inflatie die maar blijft stijgen, dreigt er een nieuwe eurocrisis. In een poging het tij te keren, verhoogde de Europese Centrale Bank onlangs voor het eerst in elf jaar de rente, maar is dat genoeg?
Forum voor Democratie (FVD), de partij waarvoor Van Houwelingen in de Tweede Kamer woordvoerder financiën is, ziet Nederland het liefst zo snel mogelijk de Europese Unie verlaten en uit de euro stappen. Maar hoe dan? Hoe realistisch is het om te proberen de gulden weer in te voeren? En als dat niet mogelijk blijkt, zijn er dan nog meer alternatieven, zoals Bitcoin of misschien wel de Forumcoin?
In een onderhoudend gesprek, waarbij Buitink en Van Houwelingen het niet altijd met elkaar eens zijn, bespreken zij de mogelijkheden voor de toekomst van ons monetaire stelsel.
Paul Buitink is bedrijfseconoom en managing director van Holland Gold.
–
Hoe kun je ons volgen?
Onze FB back-up pagina (voor zolang het duurt)
https://www.facebook.com/wijzijnhetSpuugzat
Op onze eigen vrije Vriendenplek
https://vriendenplek.nl/HetAndereNieuws
En op Signal:
https://signal.group/#CjQKIM1nl2X7j2IR14jVOIoymzMQ7MhrTepl1tHa6sY9iGAeEhAtOxM8SH-WeeuU430-wvSe
En natuurlijk op www.hetanderenieuws.nl
Wil je als organisatie, website of als vrije journalist ook deel uitmaken van het tegengeluid? Sluit je aan bij de Vereniging voor Vrije Journalisten. Meer dan 60 vrije media gingen je al voor. Meld je aan! https://vvj.nu/
Ik ben van mening dat alles er wel degelijk op wijst dat men moedwillig de economie om zeep aan het helpen is.
De geschiedenis leert ons dat Amerika de afgelopen 77 jaar door het voeren van oorlogen en stille regime changes hun economie hebben veilig proberen te stellen.
Dit ten koste van miljoenen doden.
Dan is het te krankzinnig voor woorden dat wij de afgelopen 2,5 jaar de wereldeconomie hebben beschadigd vanwege angst voor een virus.
Dan is het te krankzinnig voor woorden dat wij Rusland sancties opleggen vanwege de inval in de Oekraïne waar wij vervolgens zelf de dupe van zijn.
Dan is het te krankzinnig voor woorden dat er duizenden miljarden worden uitgetrokken vanwege de klimaatverandering.
Het probleem is naar mijn mening dat ons financieel systeem zich al jaren op de rand van de afgrond bevindt. De oplossing hiervoor is een nieuwe wereldmunt zijnde de CBDC. Dan moet echter, om het geloofwaardig te doen overkomen, de wereld zich in een gigantische crisis bevinden om de bevolking achter deze plannen te krijgen. Dat maken we nu en in de komende jaren helaas mee.
Er wordt voorzichtig gesproken over moedwillig …. ik ben ervan overtuigd dat de financiele crisis moedwillig / planmatig is opgezet #believe #connectthedots
De economie is wel degelijk moedwillig naar de klote geholpen, omdat rutte en consorten al tig keren gewaarschuwd zijn, ook door hun eigen rekenkamers.
Aan welke kant staat de presentator eigenlijk!? Hij vult een hoop zelf in en zit niet echt open in dit interview.
Dat Pepijn zegt “Veel te complex om dit uit te rekeken..” klinkt als de eerder interview met EU finacieel directrice “Het komt wel goed..”waar alle kritiek op kwam. Ik ben Brits/ Nederlands en heb gezien hoe de consequenties van Brexit niet goed besproken werden; voor Ireland en bv voor de klein bedrijf die exporteerd via een internet bedrijf en zit nu met door te berekeken kosten aan ..de klant van inport tax naar EU landen. Oops, extra kosten en daardoor minder verkoop om een voorbeeld te noemen.
Wel degelijk moet de gevolgen worden doorberekend en overwogen; het is niet alleen een principe kwestie, de burger moet dit ook kunnen/willen opbrengen maar op de lange termijn winst aan alle kanten, geloof ik.
Mijn dank daarom, aan de presentator die wel door vraagt hierover.