De Andere Krant

Overheid wil via ‘slimme meter’ bij huishoudens inbreken

Het stroomnet raakt instabiel en overbelast door de groei in windmolens, zonnepanelen en laadpalen voor elektrische auto’s. Daarom wil Klimaatminister Rob Jetten (D66) via de ‘slimme meter’ in het energieverbruik van huishoudens kunnen ‘inbreken’, om apparatuur aan- of uit te schakelen. Anders dreigen steeds vaker black-outs.
Jetten wil dat overheden en netbeheerders op afstand via de slimme meter het energiegebruik van burgers kunnen reguleren. Dat schrijft hij in zijn Actieagenda Netcongestie, die hij op 16 januari naar de Tweede Kamer stuurde. Hij heeft oud Groenlinks-wethouder ‘duurzame ontwikkeling’ uit Delft, Stephan Brandligt, aangesteld als ‘onafhankelijk coördinator’ van zijn Actieagenda. Brandligt is ook voorzitter van de door de overheid gefinancierde lobbygroep Klimaatverbond, bekend van de campagne Warmetruiendag, die ieder jaar op of rond 16 februari wordt georganiseerd. Brandligt gaat samenwerken met de provincies via het Interprovinciaal Overleg (IPO), met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en met de netbeheerders.
Brandligt wil de privacywetgeving aanpassen, zodat overheden en netbeheerders het verbruik van huishoudens in realtime kunnen aflezen, schrijft hij in het blad Binnenlands Bestuur. Hij stelt ook verplichte registratie voor, voor alle energie-intensieve apparaten, zoals de hybride-warmptepomp, zonnepanelen, koelinstallaties en elektrische laadapparatuur. Op die verplichte registratie moet dan de mogelijkheid volgen die apparaten op afstand aan te sturen. Zoals Brandligt schrijft: “Het is van belang dat al die apparaten en systemen met communicatieprotocollen op afstand aanstuurbaar gemaakt worden. In de nieuwe Renewable Energy Directive van de Europese Unie wordt al verplicht dat nieuwe niet-publieke laadpalen ‘slim’ kunnen laden.” Het aansturen zal dan via de slimme meter plaatsvinden door de netbeheerder.
‘Slim’ laden, betekent dat de netbeheerder het laadvermogen van je laadpaal afknijpt, wanneer het weinig waait en er plots een gat valt aan de leveringskant. Of wanneer er juist overbelasting van het stroomnet dreigt door exploderende stroomvraag. Netbeheerders moeten namelijk vraag en aanbod op het stroomnet precies in balans houden. Anders slaan de stoppen door, en komen er black-outs. Dit risico op black-outs is dankzij de energietransitie afgelopen jaren sterk toegenomen.

Hoe meer jij deelt, hoe meer mensen we bereiken!

Hoe kun je ons volgen?

Onze FB back-up pagina (voor zolang het duurt)

https://www.facebook.com/wijzijnhetSpuugzat

Op onze eigen vrije Vriendenplek

https://vriendenplek.nl/HetAndereNieuws

En op Signal:

https://signal.group/#CjQKIM1nl2X7j2IR14jVOIoymzMQ7MhrTepl1tHa6sY9iGAeEhAtOxM8SH-WeeuU430-wvSe

Signal, kanaal 2:

https://signal.group/#CjQKIN8Hi3DUBfV7RSX3WQLvthuGQRrt5PQuZp3jtVUo_LFJEhCohjtqAahO2qYhJlLHWtIT

Telegram: https://t.me/+8W_XSyRrxhw2MTI0

Mee doen met Het Andere Nieuws?

Mail: https://www.hetanderenieuws.nl/over-contact/

En natuurlijk op www.hetanderenieuws.nl

Wil je als organisatie, website of als vrije journalist ook deel uitmaken van het tegengeluid? Sluit je aan bij de Vereniging voor Vrije Journalisten. Meer dan 60 vrije media gingen je al voor. Meld je aan! https://vvj.nu/

Het Andere Nieuws is mede mogelijk gemaakt door:

(Visited 835 times, 1 visits today)