“Surrealistische chaos zonder botsingen,” zegt prof. dr. Cees Hamelink over Mexico
More On Cees Hamelink
- Blckbx: ‘Universiteiten zijn bastions van onderdrukking’ – prof. dr. Cees Hamelink
- Het is mogelijk moreel te handelen in een immorele samenleving? – Prof dr. Cees Hamelink
- Voorkom dat we slaapwandelend een autoritaire wereldorde binnenrollen – prof. dr. Cees Hamelink
- Geestelijke aandoeningen zijn een probleem van de sociale orde – prof. dr. Cees Hamelink
- Cees Hamelink - Journalistiek in crisistijd
Prof. dr. Cees Hamelink verbleef de afgelopen weken in Mexico, zijn tweede thuis. Het land wordt gekenmerkt door surrealisme: van het ogenschijnlijk chaotische verkeer tot aan de manier waarop de regering het coronabeleid vormgeeft. Hamelink praat ons bij.
Verkeersregels worden in Mexico eerder aangegrepen om er creatief mee om te gaan, dan dat ze worden opgevolgd. Toch gebeuren er maar weinig ongelukken. Mexicanen letten goed op elkaar, vanuit een gezamenlijk verantwoordelijkheidsgevoel en een gedeeld talent voor improvisatie.
Hetzelfde surrealisme zien we terug in de politiek en het coronabeleid. De overheid neemt het virus serieus, maar legt de samenleving weinig dwingende maatregelen op. Anderzijds zijn mondkapjes alomtegenwoordig in het straatbeeld en controleren robots regelmatig of je temperatuur niet te hoog is. De aanpak van de Mexicaanse overheid heeft veel economische en culturele ellende voorkomen, maar er was toch politieke schade, legt Hamelink uit
Mooie monoloog ! Ik hoor vergelijkbare verhalen van mijn dochter. Zij viert sinds twee jaar bij voorkeur vakantie in Mexico. De hardnekkige gehoorzaamheid van NL’ers aan hun ‘bevoegd gezag’, dat zich met haar corona gedragsexperimenten aan niets minder dan overheidsterreur schuldig maakt, is de constante van de Nederlandse volksaard. Als NL’er in den verre vreemde krijg ik er geen warm vaderlands gevoel van.