De Andere Krant

Wie de staat bespot, moet geconfronteerd worden met een krachtige staat

Het ministerie van Binnenlandse Zaken in Duitsland heeft een nieuw plan gelanceerd, genaamd ‘Rechtsextremisme resoluut bestrijden’. In het beleidsdocument is het label rechtsextremisme zo breed gedefinieerd, dat het geplakt kan worden op iedereen die kritiek op de staat uit. De sociaaldemocratische minister Nancy Faeser liet in een persconferentie weten dat politieke dissidenten aangepakt moeten worden als misdadigers.

Streven naar “het veranderen van de samenleving volgens racistische en ­anti-pluralistische ideeën” moeten worden aangepakt, zo blijkt uit het zestien pagina’s tellende beleidsdocument Rechtsextremismus entschlossen bekämpfen. De sociaaldemocratische minister Nancy Faeser lichtte de plannen vorige week toe in een persconferentie. De SPD-minister liet de media weten dat “alle beschikbare middelen” zullen worden ingezet in de strijd tegen wat de Duitse regering ‘rechts-­extremisme’ noemt. Faeser kondigde aan dat “het verbreken van netwerken en het droogleggen van financiële bronnen” van dissidenten ook tot de opties behoort.
Het beleid van de regering borduurt voort op het in 2022 geïntroduceerde Aktionsplan gegen Rechtsextremismus. Faeser zei dat de straatprotesten in januari tegen de politieke partij Alternative für Deutschland (AfD) in diverse Duitse steden haar een extra legitimatie geven voor haar nieuwe beleid. AfD, in de meeste media consequent als extreemrechts neergezet, geniet nu al steun van meer dan 20 procent van de Duitse bevolking en is daarmee in de peilingen de tweede grootste partij van het land, na het christendemocratische CDU. Faeser stelt dat de protesten tegen AfD in januari bewijzen dat “miljoenen mensen in Duitsland zich zorgen maken over de groeiende invloed van extreemrechts”. Volgens haar moet “de open samenleving worden beschermd tegen haar vijanden”. Zij maakt daarbij gebruik van observaties van het Federale Bureau voor de Bescherming van de Grondwet (BfV), dat nauw samenwerkt met de geheime dienst. De geheime dienst onderzocht het AfD uitgebreid en noemt de partij als het gaat om rechts-extremisme “verdacht”, zonder daarbij concreet te worden.
De definitie die de Duitse regering gebruikt voor het begrip rechts-extremisme, is vaag en breed. De overheid grijpt daarbij steeds meer ruimte. Zo bestaat er nu ook de term “nieuw-rechts”, dat beschreven wordt als een “scharnier tussen niet-­extremistische kringen en het extremistische (partij)spectrum”. “Nieuw-rechts” zou “de inhumane plannen van rechts-extremisten een onschuldig uiterlijk geven”, blijkt uit het beleidsdocument. Volgens Thomas Haldenwang, voorzitter van het BfV, moeten deze nieuw-rechtse groepen “ontmaskerd worden als vijanden van de democratie”, omdat ze zich ­“verkleden en camoufleren”. Faeser sprak van “mensen die niets illegaals zeggen, maar zichzelf toch in een lastig parket brengen”. Kritiek leveren op de Duitse staat, staat gelijk aan het destabiliseren van de democratie, zo redeneerde de minister. Zelfs als deze uitingen van kritiek binnen de grenzen van de wet blijft.

Waar kun je Het Andere Nieuws volgen?

Natuurlijk op ons eigen censuurvrije media platform:

https://vriendenplek.nl/HetAndereNieuws

FB: https://www.facebook.com/wijzijnhetSpuugzat

X: https://twitter.com/VriendenPlek

Gettr: https://gettr.com/user/hetanderenieuws

MeWe: https://mewe.com/hetanderenieuws.41/posts

Signal, kanaal 1: https://signal.group/#CjQKIM1nl2X7j2IR14jVOIoymzMQ7MhrTepl1tHa6sY9iGAeEhAtOxM8SH-WeeuU430-wvSe

Signal, kanaal 2: https://signal.group/#CjQKIN8Hi3DUBfV7RSX3WQLvthuGQRrt5PQuZp3jtVUo_LFJEhCohjtqAahO2qYhJlLHWtIT

Telegram: https://t.me/+8W_XSyRrxhw2MTI0

Wil je als organisatie, website of als vrije journalist ook deel uitmaken van het tegengeluid? Sluit je aan bij de Vereniging voor Vrije Journalisten. Meer dan 90 vrije media gingen je al voor. Meld je aan! https://vvj.nu/

Het Andere Nieuws is mede mogelijk gemaakt door:

(Visited 200 times, 1 visits today)